MENÜ
2019. árpilis 19.
Emma
A drónok átalakíthatják a mezőgazdaságot

A drónok átalakíthatják a mezőgazdaságot

agroinform.hu

A amerikai farmok óriási méretéből adódóan komoly előnyt hoznak az apró robotrepülők.

A The Economist cikke szerint 2016-ban mintegy kétmillió „kedvtelési” célú, azaz szabadidőben, játékként használt drón talált gazdára világszerte. Ugyanakkor egyre nagyobb piaci szegmenst hódítanak meg az úgynevezett „kereskedelmi”, azaz a gazdaság különböző ágazataiban, iparban, mezőgazdaságban hasznosítható drónok.

A nem hadászati drónok alapvetően játékcélokra készültek, ám már korán felismerték: a kamera révén egy termelő fölülről prímán megtekintheti a földjét. A gazdálkodó számára fel-
becsülhetetlen értékű, ha megfelelő készülékkel a táblák belsejében is folyamatosan láthatja a növényi betegségeket, az időjárási vagy vadkárokat, esetleg a kártevők pusztításait.
A mezőgazdasági drónok első számú vásárlója az Egyesült Államok, ahol a farmok óriási méretéből adódóan komoly előnyt hoznak az apró robotrepülők. A drónokat sikerrel alkalmazzák az öntözés és a növényvédelem terén, és előretörnek a „big data” (nagy méretű, komplex adatállományok feldolgozásával foglalkozó) szektor képviselői is.
Ezek az elemző vállalatok olyan szoftvereket készítenek, amelyek hosszú távon képesek rendszerezni és értékelni a drónok által begyűjtött információkat, az így kialakított adatbázis segítségével a gazdálkodók számára fontos döntéseket segítő térképeket rajzolnak, és például hozambecsléseket állítanak össze. Az Egyesült Államokban olyan rendszereket forgalmaznak, amelyek a mobilhálózaton keresztül továbbítják a földeken elhelyezett jeladók adatait (például a talaj nedvességtartalmáról, az időjárásról), ezeket a farmon összevetik a regionális meteorológiai adatokkal. Ám a településektől távol eső helyen gyakran a mobilhálózat sem működik, ezért találták ki a Fieldscannert. Ez a szerkezet a képet és az adatokat egy hordozható rádióvevőhöz csatlakoztatott táblagépre továbbítja, amire feltelepítették a szükséges szoftvert.
Ha azt mondjuk, drón, egy quadrokopterre, vagyis egy kis helikopterféle játékra gondolunk, pedig a mezőgazdaságban széles körben használhatóak a merevszárnyú változatok is. Elsősorban azért, mert tízszer akkora területet repülhetnek be, mint a quadrokopterek, hiszen nem a légcsavar, hanem a szárnyuk tartja őket a levegőben. Márpedig a repülési idő kulcskérdés… A Massachusetts Institute of Technology (MIT) júniusban jelentette be, hogy összeállítottak egy kísérleti merevszárnyú drónt, ami akár öt napig is repülhet leszállás nélkül.