MENÜ
2020. augusztus 11.
Zsuzsanna, Tiborc
A D-vitamin-hiány következményei

A D-vitamin-hiány következményei

vital.hu • fotó: lollipopnasik.blog.hu

Ezzel a vitaminnal több millió ember kerülhetné el az infuenzát?

Minden télen tombol az influenza és a nátha, holott csak az Egyesült Királyságban akár hárommillió ember garantáltan megúszná a szenvedést, ha rendszeresen fogyasztana D- vitamint – derül ki a londoni Queen Mary University friss kutatásából.

A szakemberek szerint a legjobb megoldás az elegendő D-vitamin-bevitelre az volna, ha bizonyos hétköznapi táplálékba csempésznék azt a gyártók: többek között például a tejbe és a kenyérbe. Ennek gyakorlata bizonyos országokban már megvan: ilyen pl. Kanada, Ausztrália, Finnország, Svédország és az USA egyes államai. A többség nincs is tisztában azzal, hogy a D-vitamin mennyire fontos: ha legalább hetente egyszer fogyasztjuk, máris 50 százalékkal csökken a légzőszervrendszeri betegségek kockázata.

A brit tudósok most azt is megállapították, hogy amennyiben több D-vitaminnal dúsított alap fogyasztási cikk kerülne a boltok polcaira, évente 3,25 millióval kevesebb ember esne ágynak nátha és influenza következtében. Évente az Egyesült Királyság lakosságának 70 százaléka kényszerül szembenézni az influenza valamilyen formájával, aminek következtében 300 ezren kerülnek kórházba és 35 ezer halálesetre is sor kerül. A brit népesség közel harmada D-vitamin hiánnyal küzd, a nem megfelelő étrend, a mozgásszegény életmód és a szürke időjárás következtében.