A csalán a termesztett növények sorába léphet
A csalánt hangyasav tartalma miatt többnyire elkerülik a kártevők.
Egy skóciai startup csalánalapú italokat kezdett gyártani, mivel a vállalat vezetője szerint a csalán tápanyagokban és vitaminokban gazdag növény, és korábban Skóciában a népi gyógyászatban is széles körben hasznosították.
A kezdeti sikereken felbuzdulva a cég most olyan „lökött” agrártermelőt keres, aki vállalkozik ennek a barátságtalan növénynek az üzemi termesztésére. Szerinte a csalán a növénytermesztők hiányos ismeretei révén alulértékelt, ugyanakkor az akár a „szuperélelmiszerek” közé is sorolható, és takarmányként is hasznosítható – írja a farminguk.com.
csalán
Ez a csípős növény egy skót főiskola szakértője szerint is könnyen bekerülhet a termesztett növények közé, mivel termesztése viszonylag egyszerű, azaz nem igényel speciális szakértelmet, sőt a kártevők, a hangyasavtartalom miatt többnyire elkerülik, viszont többféle étel és ital hasznos komponense lehet. A csalán egészségmegőrző hatása Magyarországon is ismert, sőt nagyapáinktól hallhattunk történeteket, miszerint a csalánfőzelék az első világháború éhező katonai között megbecsült étel volt.