MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A Brill Pálinkaház idén is Magyarország legjobbjai között

A Brill Pálinkaház idén is Magyarország legjobbjai között

Takács Zsuzsa • fotó: Brill Pálinkaház

Champion-győztes a Piros Vilmos 2018 és az Érlelt Kadarka 2007 törkölypálinka.

A Brill Pálinkaház pálinkái idén is arattak az országos szakmai megmérettetéseken. A tavalyi évben Magyarország legjobb pálinkája címet elnyert, Harcon működő családi manufaktúra a 2019. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyen, valamint a Nemzeti Pálinka Kiválóság Programon is remekül szerepelt. „Óriási elismerés számunkra a két Champion-győzelem, amit idén a Piros Vilmos 2018 és az Érlelt Kadarka 2007 törkölypálinka hozott meg számunkra. Elégedett vagyok az elért eredménnyel” – mondja a közel három évtizede működő vállalkozás tulajdonosa, NAGY ATTILA.

Idén újdonságot jelentett, hogy külön rendezték meg a pálinkafőzdék legnagyobb hazai versenyeit, az Országos Pálinka Nemzeti Tanács Sümegre, a Kapitány Hotelbe invitálta a szakma legjobbjait. Minden évben más-más helyszín ad otthont az országos kóstolónak, így a házigazdák jobban magukénak érzik a rendezvényt, és az országjárás során egyszer talán Tolna megyében is vendégül látják a pálinkafőzdék színe-javát. Most a nagy presztizst jelentő versenyre a Brill Pálinkaház 24 tétellel nevezett, ebből 9 arany, 10 ezüst és 5 bronzérmet kapott. Az összesített éremtáblázaton második helyezést értek el, és a szereplésüket megkoronázta a két Champion-győzelem, ezt a Piros Vilmos 2018 és az Érlelt Kadarka 2007 törkölypálinkával érdemelték ki.

– Minden évben arra törekszünk, hogy a legjobb minőséget készítsük el fogyasztóink részére, a szakmai díj ajándék számunkra – fogalmazott a cégvezető-szakember, aki ezután az agrárminisztérium által öt éve alapított Nemzeti Pálinkakiválóság Programról, az itt elért eredményekről beszélt. Ez a megméretés valójában a legek küzdelme, a minimum ezüstérmes pálinkákat újrakóstolják, és ez alapján ítélik oda a „Pálinkakiválóság” és „TOP Pálinkakiválóság” címet. Érdemes felsorolni a „TOP Pálinkakiválóságokat”, amelyek a Brill Kft. manufaktúrájában készültek, ezek a Kajszi 2018, Kékfrankos szőlő 2018, Syrah törköly 2013, Presenta szilva 2017, Érlelt Néro törköly 2008.
Nagy Attila külön is megemlíti, hogy györkönyi kollégája, Márton János életműdíjat kapott, és örül annak, hogy a minisztérium pálinkájának választották a Márton és Lányai Pálinkafőzde kajszi pálinkáját. Kuriózum a kajszi elismerése, mert a szakma rendkívül kritikus ezzel a pálinkával szemben, a legritkábban díjazzák. Minden cégnél a legnagyobb mennyiségben készítik, és ha megkérdezünk valakit, hogy milyen pálinkát szeret, magasan vezet a kajszi. Ezért is tartja fontosnak a szakember, hogy a Brill Kft. Gönci magyar kajszi és Bíbor vegyes kajszi pálinkája is aranyérmes lett. A másik meglepetést az Érlelt Kadarka Champion-győzelme jelentette, ez a szőlőfajta közel áll a szekszárdiak szívéhez, de a harsányabb vörösfajták mögött egy kicsit háttérbe szorul. Nagy Attila azt mondja, alapanyagként a szőlőt szereti igazán, ami a Szekszárdi Történelmi Borvidéken talán érthető is. A vállalkozást ugyanakkor mindig jellemezte a kísérletezési kedv, az új utak keresése. Különösen a magyar fajtákat kedveli, ezért is ajánlja szívesen a Jázmin szőlőből egyedi eljárással elkészített pálinkájukat, ez tavaly Magyarország legjobb pálinkája címet nyerte el.

– Csak pozitív élményről számolhatok be, az országos kóstolókon professzionális szervezés és ideális körülmények voltak a zsűrizés során – mondta a szakember. Az alapanyag minősége, a pálinkafőzés során alkalmazott technológia és a pillanatnyi körülmények is mind befolyásolhatják a zsűri döntését, úgyhogy utolsó pillanatig izgalmas egy ilyen megméretés.

A tervek szerint a díjazott pálinkákat különleges üvegbe töltik és exkluzív csomagolással árusítják a jövőben. A Brill Pálinkaházban továbbra is várják az érdeklődőket pálinkakóstolóra, igény szerint finom szörpöt is kínálnak.

Brill Pálinkaház 7172 Harc, Siófoki u. 21.
Telefon: 74/437-123 Mobil: 06 30/720-4928
www.brillpalinkahaz.hu

A vezető képen: Az ünnepélyes díjátadón a Parlamentben balról Nagy Attila tulajdonos és Göndöcs Lajos főzőmester