MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
A borkészítés melléktermékeivel tehető jobbá az aszfalt

A borkészítés melléktermékeivel tehető jobbá az aszfalt

alternativenergia.hu

Szakemberek új módon oldanák meg, hogy kevésbé repedezzen az útburkolat.

Guillermo Thenoux, a Santiago de Chilében működő Pápai Katolikus Egyetem professzora vezeti azt a kutatást, amelynek a célja, hogy jobbá tegyék az utakat. A szakember kiemelte, hogy a napjainkban használt aszfaltfelületek idővel elkopnak, repedeznek. Ennek számos oka lehet. A mai útburkolatok átlagos élettartama körülbelül 15 év. A hibák kijavítására a beton sem jelent megoldást, mert a régi elemek egymásra tolódhatnak vagy eltörhetnek.

A tudósok eddig vegyi anyagokkal próbálták orvosolni a problémát, de most felmerült egy másik lehetséges megoldás. A szakértők ugyanis felfedezték, hogy a vörösbor készítésekor keletkező törköly kiválóan alkalmas arra, hogy az aszfalt öregedésével kapcsolatos károkat minimalizálja vagy azok megjelenését késlelteti. Thenoux közölte, hogy az útburkolat öregedése csökkenthető az oxidáció mérséklésével és a felhasználási időtartam növelésével. A vörösbor készítése közben keletkező törkölyben lévő polifenoloknak pontosan ilyen hatásuk van: lelassítják az aszfalt oxidációját. Így jött az ötlet, hogy a törkölyt kiszárítják, majd porlasztják és belekeverik az útburkolat anyagába. Ez a technika 14 százalékkal csökkenti az aszfalt fáradását és a repedések képződését. A vörösbor készítésekor a törkölyből rendkívül nagy mennyiség keletkezik, amelyet eddig kidobtak a szemétbe, de így a jövőben hasznosítható lesz.

Thenoux hangsúlyozta: amikor közelebbről megvizsgálták az anyagot, vegyi elemzéseket végeztek és felismerték, hogy a törköly antioxidánsokat és polifenolokat egyaránt tartalmaz. Több különböző vörösbort is tanulmányoztak és a leghatékonyabbnak a cabernet sauvignonhoz használt kékszőlőkből visszamaradó törköly bizonyult. E szőlőszemeknek nagy a polifenoltartalmuk. Ráadásul ezekből a borokból nagyon sok készül, így a készítésük után nagy mennyiségű törköly marad.