Tam_Bau
MENÜ
2019. február 19.
Zsuzsanna
A BMW hármas listavezető a lopott autók rangsorában

A BMW hármas listavezető a lopott autók rangsorában

infostart.hu

Élre állt a tolvajoknál a 3-as BMW, eltűnt az ellopott autók listájáról a Suzuki Swift.

Még nem ismerjük az ORFK hivatalos számait 2017-ről, de az ellopott autók bejelentéseit nyilvánosságra hozó Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) statisztikái – kisebb számok alapján ugyan, de – évről évre pontosan rímelnek a rendőrség adataira. Szépen mutatják a trendeket, mit lopnak egyre többet és mit kevésbé, ráadásul az ORFK-val ellentétben nemcsak a márkákról, hanem az annál érdemibb információt adó modellekről is készítenek listát a civilek. Sőt, arról is, hogy az országban ellopott autók meghatározó részét adó Budapesten mi a kerületek szomorú sorrendje.
Az elmúlt három évben első vagy második helyre lépett előre a külföldről behozott autók listáján a 3-as BMW (évente kb. 6000 darabbal), amely korábban sosem volt első a NAKE listáján. A tengernyi alkatrészigényes öreg 3-as azonban megtette hatását, íme, a 2017-es lista!
Az 5-5 százalék vagy a 4-4 százalék darabra nem feltétlenül ugyanannyi autó jelent, 3-asból többet loptak, mint Mégane-ból.
A 2016-os negyedik helyről elsőre lépett elő a használtautó-vásárlók között rendkívül népszerű 3-as BMW, egyértelműen rászálltak a tolvajok is. Stabilan tartja magát az élmezőnyben a Renault Mégane (2016-ban is második volt), a Ford Focus azonban jelentősen visszaesett. Miközben az előző listán az akkori 400 bejelentés 9 százalékával első volt, 2017-ben a feleannyi lopásnak csak a 4 százaléka a német kompakt, ami durván negyedannyi autót jelent.
Nem várt meglepetés, hogy eltűnt a 12-es listáról a Suzuki Swift. Külföldről ugyan keveset hoznak belőle, ám idehaza cserélődik, és messze több fut belőle, mint például 3-asból, vagy Mégane-ból. Pedig az egykori „mi autónk” 2016-ban még a harmadik legnépszerűbb autó volt a tolvajok között. Lehet, hogy helyette a Mondeóra álltak rá a bűnözők, a középkategóriás úgy lett a friss lista bronzérmese, hogy az előzőn még a 15-be sem fért be.
Hiába csökkentek a bűnözők részére leadott megrendelések a Focus-ra, a Mondeo és a Fiesta ott van közvetlenül előtte, így a tolvajok noteszében az első hat helyből három Ford. Ebből következően 2016-hoz hasonlóan első a márka, tartja második helyét a VW (bár a Golf eltűnt a top 12-ből), a BMW-t a harmadik helyig tolta előre a 3-as.
Nem beszéltünk eddig a többi prémium márkáról, aminek oka, hogy szinte változatlanok a pozícióik. A hetedikről mindössze egyet lépett előre az Audi, a közismerten nehezebben lopható Mercedesek pedig, ahogyan hiányoztak 2016-ban a toplistáról, úgy most sincsenek ott. Ami a Lexust illeti, valakinek kellett egypár, nem mértékadó a lista alján.