MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
A beteg a mellkasára tetováltatta: „Ne élessz újra!”?

A beteg a mellkasára tetováltatta: „Ne élessz újra!”?

444.hu

Még májusban riasztották a miamii Jackson Memorial Hospital orvosát egy sürgősségi esethez.

Az öntudatlan állapotban lévő 70 éves férfinek légzési problémái voltak, szeptikus sokkot kapott, a vére pedig tele volt alkohollal. A sürgősségi osztályon azonnal hozzákezdtek a beteg állapotának stabilizálásához, ezért a felsőtestét kiszabadították a ruhájából. Ekkor pillantották meg a férfi mellkasán a tetoválást: „NE élessz újra!” Az orvosok azonnal leálltak, és erősen elgondolkodtak, hogy mi a teendő ilyenkor. Floridában ugyanis legálisan kérhetik a páciensek, hogy ne élesszék őket újra, ám ennek hivatalos formája van: egy sárga nyomtatványt kell kitölteni és eljuttatni a kórháznak. 

Csakhogy ebben az esetben pusztán egy tetoválásról volt szó. Azzal az orvosok tisztában voltak, hogy valaki csak úgy nem tetováltat magára ilyen szöveget, ráadásul a tetoválás nagy méretű volt, kifejezetten átgondoltnak tűnt. Ám mivel a férfi személyazonosságát nem tudták kideríteni, így inkább folytatták a férfi kezelését: vénát szúrtak, infúzióra kötötték, adrenalint adtak neki, hogy helyreálljon a vérnyomása, oxigénmaszkot tettek az arcára.
Miután stabilizálták az állapotát, felhívták a kórház etikai osztályát, a páciens ujjlenyomata alapján pedig elkezdték őt keresni a rendszerben.
Mint később kiderült, az óvatosság nem volt véletlen. Bár Floridában törvényes az eutanázia ilyen formája, 2012-ben már történt egy hasonló eset, egy betegen hasonló tetoválást találtak. Akkor nem vették komolyan a szöveget, és mint kiderült, jól tették: az a férfi egy pókerjátszma elvesztése után, fogadásból tetováltatta magára a szöveget, egyáltalán nem gondolta komolyan az eutanáziát, nem is adott be erről nyilatkozatot.
A májusi eset azonban máshogy végződött: a férfit végül beazonosították, és megtalálták az általa leadott nyilatkozatot. A sürgősségin ugyan stabilizálták az állapotát, de miután újra romlani kezdett, már nem segítettek neki, hagyták elmenni.