MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
A bebörtönzött iráni tudós családja nem hiszi, hogy öngyilkos lett

A bebörtönzött iráni tudós családja nem hiszi, hogy öngyilkos lett

444.hu

Az elmúlt hetekben nem ő az egyetlen, aki „öngyilkosságot" követett el a hivatalos tájékoztatás szerint.

Családja öngyilkossága híre után hozta nyilvánosságra ezt a felvételt Kavous Seyed-Emami iráni környezetvédő-szociológusról, aki a múlt héten meghalt börtönében. Az iráni hatóságok kémkedéssel vádolták, és állítják, hogy öngyilkos lett.

Az iráni igazságszolgáltatás állítása szerint Kavous Seyed-Emami öngyilkos lett börtöncellájában. A környezetvédő szociológia professzort egy hónapja kémkedés gyanújával tartóztatták le. Az elmúlt hetekben nem ő az egyetlen, aki "öngyilkosságot" követett el a hivatalos tájékoztatás szerint. Az év elején kirobbant tiltakozások során őrizetbe vettek közül is legalább ketten "öngyilkosok" lettek börtönükben.


A kanadai-iráni kettős állampolgárságú Seyed-Emami a Persian Wildlife Heritage Foundation nevű környezetvédő szervezet vezetője volt. A hatóságok kémkedéssel vádolták. "Ő volt az egyik gyanúsított a kémkedési ügyben. Szerencsétlen módon öngyilkosságot követett el a börtönében, mert tudta, hogy sokan vallomást tettek ellene" - állította Abasz Dzsafari-Dolatabadi teheráni ügyész a hivatalos állami hírügynökségnek.

Seyed-Emami fia, Raam Emami kétkedik a hivatalos tájékoztatás igazságában. "Apán halálhíre felfoghatatlan. Azt mondják, öngyilkos lett. Képtelen vagyok elhinni" - mondta. Hasonlóan kétkedő nyilatkozatot adott ki az iráni szociológiai társaság is. "A róla közölt értesülések hihetetlenek, választ várunk az illetékesektől" - írták közleményükben. Egy ismerőse szerint az egész iráni tudóstársadalmat sokkolta Seyed-Emami halálhíre. "Ő volt az egyik legjobb professzor. Alapos volt, higgadt, egyáltalán nem politizált. Szerette Iránt és a természetet" - mondta a neve elhallgatását kérő tudós. (Via BBC)