MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A 3 mázsát emelő kínai tinédzserlány

A 3 mázsát emelő kínai tinédzserlány

index.hu

Élete első nemzetközi versenye öt hónappal ezelőtt volt, és most először indult külföldi versenyen.

A tokiói olimpia súlyemelő tesztversenyének legnagyobb meglepetését a 19 éves Li Ven-ven okozta, aki legyőzte a női szupernehézsúly világbajnokát, az orosz Tatjyana Kasirinát.

Li Ven-ven idén februárban tűnt fel, a kínai Fucsouban rendezett világkupán az összetett második helyét szerezte meg a +87 kilós kategóriában, miközben junior világcsúcsot állított fel lökésben, szakításban és összetettben (323 kg) is.

Sorozatát áprilisban a ningpói Ázsia-bajnokságon folytatta, ugyan egy kilóval elmaradt összetettben egyéni legjobbjától, de szakításban 147 kilóra javította a világrekordot, Kasirinát fosztotta meg a csúcsától.

Li 12 éves kora óta emel súlyt, de 18 éves koráig még országos bajnokságon sem indult, mert edzője szerint még nem volt kész erre. Tavaly szeptemberben ugrott szintet, amikor bekerült a kínai válogatottba. Élete első nemzetközi versenye öt hónappal ezelőtt volt, és most először indult külföldi versenyen.

Tokióban Kasirina és Li rivalizálása folytatódott. A kínai stabilabban versenyzett, hat kísérletéből öt sikeres volt, 141 kilós szakítással és 185 kilós lökéssel fejezte be a versenyt, 326 kilós összetett teljesítménye egyéni rekord és junior világcsúcs egyben.

Kasirina 140 kilót szakított, lökésben pedig 182 kilót teljesített, négy kilóval maradt el Li mögött. Eddig az orosz számított a kategória szupersztárjának és a legesélyesebbnek az olimpiai aranyra, de most igazán erős kihívót kapott.