Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
586 milliárddal több áfa az infláció miatt, mint tavaly...

586 milliárddal több áfa az infláció miatt, mint tavaly...

atlatszo.hu

..., miközben Európában legjobban Magyarországon drágul az élelmiszer.

A Magyar Államkincstár nemrég publikált adatai szerint alaposan megugrott az állam áfa-bevétele: 2021-hez képest 586 milliárd forinttal több került a közös kasszába, a többek között az élelmiszereket is terhelő 27 százalékos rekord áfából. De nem csak ebben éllovas Magyarország: az élelmiszerdrágulás továbbra is az európai lista csúcsán.

„A háború és a brüsszeli szankciók gazdasági válságot, háborús inflációt, áremelkedést és bizonytalanságot hoznak egész Európában. A háborús inflációnak csak a béke tud véget vetni. A kormány ezért szorgalmazza a béke rendezését és az Európának ártó újabb brüsszeli szankciók elkerülését” – így reagált a Telexnek a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium, miután 2022. július 6-án egyetlen euróért 416 forintot kellett fizetni.

Az, hogy a kormány mindent a februárban kezdődött orosz invázióra fog, nem új. De, mint ahogy korábban Becsey Zsolt, volt fideszes államtitkár az Átlátszónak kifejtette, a hazai pénzromlás sokkal inkább a kormány fiskális politikájának az eredménye, semmint az orosz támadásé. Megírtuk, hogy a forint leértékelése drágítja az importot és olcsóbbá teszi az exportot. Tehát mesterségesen belenyúlnak egy külkereskedelmi, versenyképességi helyzetbe, ha leértékelik. És itt ez zajlik.

Az államadósság magas, annak devizahányada azonnal növeli az adósságot forintban, a növekvő kamat miatt a kiadások is nőnek. A környéken senkinél nincs ilyen magas GDP arányos kamatköltség az adósság után, mint nálunk. Sajnos emögött az árfolyampolitika mögött az áll, hogy így tudják a folyó fizetési mérleget mesterségesen pluszban tartani. Még egy nagyon nagy hozadéka van a leértékelésnek: így a munkaerő olcsó marad.

A napokban publikálta az Eurostat az élelmiszerek drágulásáról szóló statisztikáját, ebből kiderül, Magyarországon drágult a legjobban az élelmiszer 2015 óta.

Az, hogy többet hagyunk a boltban, nem csak ebben a statisztikában látható. Magyarország az áfában is éllovas. Az élelmiszerek egy részére nincs kedvezményes 18 százalékos kulcs, így ott is a 27 százalékos áfa érvényesül. A Magyar Államkincstár szintén napokban publikált adatai azt is megmutatják, mennyivel nőtt az áfabevétel.

Becsey Zsolt korábbi portálunknak adott interjújában elmagyarázta: „a lakossági rezsicsökkentés vagy a kisebb kocsik esetében az üzemanyag ára (gyakorlatilag mind a kettő), a lakosságra hat jótékonyan. Mivel lakossági inflációt mérünk – módszertanilag érthetően –, nem pedig mondjuk, az ipari szervezeteket vagy gazdálkodó szervezeteket érintő inflációt, ezért ez is mesterségesen kisebb. Ha az ember megnézi az európai inflációs jelentéseket, az látszik, hogy több mint a fele az inflációnak Nyugat-Európában olyan komponensekből jön össze, ami nálunk hatósági áras”.