Tam_Bau
MENÜ
2021. március 3.
Kornélia
1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet

1500 forinton múlhat a láthatóság és az emberélet

hvg.hu

Néhány egyszerű és olcsó eszköz elég ahhoz, hogy sötétben kevesebb baleset történjen.

Ősz végén mostanság már igen rövidek a nappalok és a sötét időszakok hossza december végéig, a téli napfordulóig tovább fog növekedni. Ilyenkor fokozottan ügyelniük kell egymásra a közvilágítás nélküli útszakaszokon közlekedőknek, mind az autósoknak, mind a közlekedés egyéb résztvevőinek.

A téli időszakban sok baleset történik amiatt, mert a kerékpárosokat egyszerűen nem lehet látni a sötétben. Amennyiben egy teljesen kivilágítatlan biciklist hátulról közelít meg egy autós, akkor csak 43 méterről tűnik fel számára, hogy valaki az út szélén közlekedik – derül ki a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Információs Portál által készített, szimulációs videóból.

Ha fényvisszaverő prizma van a biciklin, akkor az autós 62 méteres távolságból észlelheti először a kerékpárost, prizma és lámpa együttes használata esetén viszont már 81 méterről látható a kétkerekű.

A legjobb, ha a biciklisek prizmát, lámpát és láthatósági mellényt egyaránt használnak, ilyenkor ugyanis már 127 méterről észre lehet venni őket. És egy ilyen szett akár már 1500 forintból megvásárolható.

A bicikliseken kívül a gyalogosoknak is gondoskodniuk kell a láthatóságukról, egy láthatósági mellény ilyen sokat számít: