MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Az őshonos menyhal újra a Balatonban!

Az őshonos menyhal újra a Balatonban!

sokszinuvidek.24.hu

1965 óta nem fogtak ilyen halat a Balatonban.

Néhány nappal azután, hogy rekordméretű ponty akadt horogra a Balatonban, egy kaposvári orvosnak sikerült újra menyhalat fognia a tóban, amire több mint fél évszázada, 1965 óta nem volt példa, írja a likebalaton.hu.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója a Facebookon arról számolt be, Dr. Bajzik Gábor horgásztársuk a fonyódi-akadón süllőzés közben egy rendkívül jó kondícióban lévő, 28 cm-es, csodaszép menyhalat fogott.

A rövid, nyeletést mellőző kapás után szájszélbe akadva került a csónakba. A hal gyors fotózás után ment is vissza a Balatonba. Gratulálok Doktor úrnak, azt hiszem, történelmi pillanatot élt meg, mi pedig nagyon örülünk, hogy lehet, lesz eredménye e titokzatos, őshonos halunk visszahonosításának! Ave Pelso! Köszönet Gábornak az azonnali híradásért, ha valamire, hát erre a pillanatra nagyon vártam! – fogalmazott.

 

A lapnak Szári Zsolt elmondta, a menyhal balatoni állományát az 1965-ös nagy balatoni halpusztulás lényegében tönkretette, a megmaradt, utolsó példányok pedig az angolnáknak estek áldozatául.

Addig, amíg az angolna állománya nem csökkent egy kritikus érték alá, értelmetlen is lett volna próbálkozni a telepítéssel. 2015-ben tették vízbe az első példányokat és 2016-2017-ben is folytatták ezt a munkát, több korosztállyal és különböző méretű menyhalakkal: 2-4 centis és 8-10 centis halak kerültek a Balatonba.

Igaz, nálunk évtizedek óta nem, de a folyóvizeinkben máig megtalálható volt, mi is hazai állományból, a Dunából kifogott anyahalak ivadékaival tudtuk újra telepíteni. Kifejlett példányai a hideg égövben méteresre is megnőnek, de mifelénk ritkán haladják meg az 50–60 centimétert és az egy-két kilogrammot. Ez a mostani 28 centis példány igazi boldogság, azt bizonyítja, eredményes volt az az erőfeszítésünk, hogy újra megtelepedjen a Balatonban – magyarázta.

2013-ban a Magyar Haltani Társaság az Év halának választotta, éppen azért, hogy felhívja a figyelmet a ritka, de egykor őshonos magyar halfajtákra.