ERÖV csík
MENÜ
2018. március 24.
Gábor, Karina

Olcsóbb lehet a napelem – többen választhatják?

A napelem után fizetendő termékdíj kilogrammonként 114 forintról 57 forintra csökken.

Termékdíjfizetés külföldi cégeknek is

Egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjat fizethetnek.

Nem az adó a baj, hanem a mérték

Költségvetési hatása minimális, viszont gyakorlatilag megszünteti a magyar művirág ágazatot a januárban kivetett, kilónként 1900 forintos termékdíj. Pedig temetői szokásainkban – elsősorban vidéken – fontos szerepe van a műkoszorúknak. A gyártók, kereskedők arra is hajlandóak lennének, hogy megszervezzék a temetői szelektív hulladékgyűjtést, csak csökkenjen a teher.

Áram nélkül nincs kazán – jön az adó?

Teljes a zűrzavar, mert a környezetvédelmi termékdíj januári bevezetése nem csak a napelemekre és a megújuló energiát előállító hőszivattyúkra és egyes szélturbina-alkatrészekre vonatkozik, hanem bizony a háztartásokban a "központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokra" is. Mivel áram nélkül nincs ma már kazán, mindenre – írja a Népszabadság.

A napelemekre kivetett adó ellen az ombudsmanhelyettes

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.
További cikkek